Istorija BiH

Ići dole

Istorija BiH

Počalji od deks007 taj Sub Okt 31, 2009 7:38 pmFudbalski savez Bosne i Hercegovine ili Nogometni savez Bosne i Hercegovine je savez koji se stara o organizovanju i razvoju fudbalskog sporta na prostoru cele Bosne i Hercegovine.

Raspadom SFR Jugoslavije i Fudbalski savez SR Bosne i Hercegovine je prestao da postoji. Aprila 1992. godine osnovan je Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) koji je odmah tražio članstvo u UEFA i FIFA. Zbog ratnih dejstava i nemogućnosti rada, primljen je tek 1996. godine kao punopravni član FIFE i pridruženi član UEFE. Na sastanku UEFE u Dablinu, Irska 1998. godine NSBiH postao je punopravni član UEFE-e.

Iste 1992. godine formiran je i Fudbalski savez Republike Srpske.

Generalna skupština NSBiH održana je 15. aprila 2000. godine na kojoj je usvojen Statut, bez prisustva predstavnika Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji se u sezoni 2002/2003 pridružuje Fudbalsko/Nogometnom ili Nogometno/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Zbog složene strukture na terenu mora se kao i u drugim institucijama Bosne i Hercegovine voditi računa o zastupljenosti sva tri naroda. Tako je Predsedništvo sastavljeno od tri člana (tri konstitutivna naroda) od kojih je jedan predsednik i dva potpredsednika. Obavezna je rotacija svakih 16 meseci.

Trenutno dužnost predsednika obavlja Iljo Domniković, a potpredsednici su Sulejnam Kolaković i Bogdan Čeko. Generalni sekretar je Munib Ušanović, a potparol saveza je Slavica Pecikoza.

Fudbalsko/Nogometni savez Bosne i Hercegovine vodi računa o svim nacionalnim selekcijama i organizaciji zajedničke Premijer lige, Kupa Bosne i Hercegovine, Super kupa i Kupa BiH za žene. Takmičenje u prvim i nižim ligama svaki na svojoj teritoriji organizuju Nogometni savez BiH i Fudbalski savez Republike Srpske.

Trener nacionalne selekcije (2008.) je Miroslav Blažević.

Savez se nalazi u Sarajevu, Ferhadija 3o.
avatar
deks007
Administrator
Administrator

Broj poruka : 166
Datum upisa : 25.10.2009
Godina : 29
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu